SfatFarma logo sâmbătă, ianuarie 09, 2016

Glutamatul de sodiu - drogul pe care îl consumăm zilnic ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Glutamatul de sodiu - drogul pe care îl consumăm zilnic



monoglutamatul de sodiu


Ce este glutamatul de sodiu?



    Glutamatul de sodiu (E621) a fost descoperit la începutul secolului 19 în Japonia și este intens folosit în bucătăria chinezească, japoneză si thailandeză, ca potențiator de aromă, fiind adăugat la diverse alimente și condimente. Acest aditiv este foarte folosit și în România, mai ales în fast food-uri sau în alimentele procesate cum ar fi: sosul de soia, cârnații, salamul, parizerul, condimentele, supele instant, brânzeturile, legumele în conservă, bulionul din comerț, cubulețele de supă, sosurile pentru paste și în multe alte alimente procesate.
    Rolul acestui aditiv e de a îmbunătăţi percepția gustului alimentelor. Gustul glutamatului e cel de "carne sărată". Acest gust se mai numește și umami, cuvânt de proveniență japoneză care înseamnă "delicios" - cel de al cincilea gust, împreună cu dulce, acru, amar și sărat.

    Glutamatul se găsește și în mod natural în multe fructe sau legume, cum ar fi: roșiile, cartofii, ciupercile, brocolli-ul sau strugurii. Glutamatul mai poate fi găsit și în laptele de mamă. Din cauza glutamatului, sugarul nu se oprește din supt până nu adoarme epuizat la sânul mamei sale. Specia umană a dezvoltat recepori gustativi speciali pentru glutamat, catalogându-l în interiorul creierului nostru ca și gustul umami.

umami

    Producătorii de alimente procesate au devenit conștienți pe parcurs de impactul glutamatului asupra gustului alimentelor și au început să îl folosească ca și adaos alimentar. Din păcate însă, pentru a fi adăugat la alimente, glutamatul nu e extras din fructe sau legume, ci în schimb, cea mai mare parte din producția industrială mondială de glutamat de sodiu se produce folosind fermentația bacteriană, deoarece, dintre toate metodele posibile, aceasta este cea mai ieftină.
    Glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o aromă naturală de către industria alimentară, deoarece este extras din ființe vii (definiția "aromei naturale" presupune ca substața să fie extrasă dintr-o plantă, animal sau organism unicelular). O altă consecință destul de tristă a acestei clasificări e faptul că, dacă un aliment conține în lista de ingrediente o aromă naturală, chiar dacă acesta e categorizat ca și organic, vegetarian sau vegetal, puteți consuma de fapt o substață de origine animală.
    Din păcate, există o listă lungă de efecte adverse care pot fi provocate de către consumul în exces de glutamat. Problema e că,putem sări pragul dozei recomandate de glutamat foarte ușor, având în vedere că aproape orice aliment procesat poate să îl conțină în cantități destul de mari.


glutamat adictie

   În ultimii ani, au apărut diferite studii care evidențiază efectele nocive ale supradozei de glutamat, studii care, pe parcurs, au captat și atenția mass mediei. Se populariza faptul că acesta provoacă dependență, iar consumat în exces, poate provoca diferite probleme de sănătate. Ca urmare, populația a început să se ferească de glutamat. Drept reacție a producătorilor de alimente a fost crearea de pseudonime pentru glutamatul de sodiu, care să inducă în eroare persoanele care caută pe eticheta produselor glutamatul, pentru a-l evita.

    Pseudonimele posibile ale glutamatului monosodic sunt:
         1. drojdie autolizată
         2. caseinat de calciu
         3. gelatină
         4. proteine hidrolizate
         5. caseinat de sodiu
         6. extract de drojdie
         7. proteine texturate
         8. carrageenan
         9. gumă vegetală
         10. condimente
         11. arome
         12. arome naturale
         13. aromă de carne de pui
         14. aromă de carne de vită
         15. aromă de carne de porc
         16. aromă de fum
         18. concentrat de roşii
         19. supă de carne
         20. malţ din orz
         21. extract de malţ
         22. aromă de malţ
         23. proteine din lapte
         24. izolat proteic din lapte
         25. concentrat proteic din lapte
         26. proteine din soia
         27. izolat proteic din soia
         28. concentrat proteic din soia
         29. sos de soia
         30. extract de soia 
         31. proteine vegetale
         32. malto dextrină
         33. glutamat de potasiu
         34. acid glutamic
         35. E 621         
         36. proteine vegetale hidrolizate
         37. izolat proteic
         38. glutamat monosodic
         39. glutamat de sodiu
         40. glutamat de natriu
         41. glutamat monopotasic      

    Există peste 40 de nume pentru glutamatul monosodic, iar lista aceasta se îmbogățește pe zi ce trece!

   Poza următoare conține mai multe nume alternative pentru glutamatul de sodiu, în limba engleză - pentru alimentele pe care găsiți lista ingredientelor doar în engleză:
monoglutamatul de sodiu

Pentru organism, glutamatul e un drog

   Glutamatul este un neurotransmiţător în organismul uman. Deci el nu este dușmanul nostru, pentru că este responsabil, alături de alţi nerotransmiţători, de funcţionarea corectă a sistemului nervos. De aceea, pentru sănătatea creierului şi a organelor interne, este absolut necesar să existe un nivel echilibrat de glutamat în organism. Dar atenție, în cazul acesta, "echilibrat" nu înseamnă ca acesta să fie prezent în cantități semnificative în aproape fiecare aliment din dieta noastră!
    Excesul de glutamat este extrem de dăunător deoarece o concentrație foarte mare de receptori ai glutamatului se găsesc pe membranele neuronilor și pe celulele anumitor organe interne. Suprastimularea acestor receptori duce la numeroase dezechilibre interne şi la probleme de sănătate care copiază simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiacă). De cele mai multe ori, aceste simptome sunt greşit diagnosticate de medici, care prescriu adesea medicamente scumpe şi cu o mulţime de efecte secundare periculoase. Nefericitul "pacient gurmand" va constata că are o viaţă mizeră şi că sănătatea lui îl cam lasă pe zi ce trece.
     Efectul excesului de glutamat asupra creierului poate fi tot unul devastator. Glutamatul poate să suprastimuleze celulele nervoase, "arzându-le". Simptomul cel mai des întâlnit în acest caz este pierderea temporară a memoriei. Dacă ați avut acest simptom și nu știți din ce cauză a fost, încercați să reduceți cantitatea de fast food și de alimente procesate consumată!

monoglutamatul de sodiu

De ce este folosit glutamatul ca și adaos alimentar?

– Glutamatul este ieftin. Prin adăugarea de glutamat la alimentele inferioare din punct de vedere al gustului, percepţia asupra aromei este îmbunătăţită semnificativ. De aici rezultă că, adăugarea de glutamat la alimente reduce costurile de producţie şi creşte profitul.
– Glutamatul stimuleaza pancreasul, astfel se eliberează insulină în organism și atunci când nu ar fi nevoie. Acesta determină o scădere a glucozei din sânge ceea ce ne face flămânzi mai repede, provocându-ne să consumăm mai multe alimente.
– Glutamatul este transformat în interiorul organismului în GABA (Acidul gamma-aminobutiric). Acesta este un mediator inhibitor central, un neurotrasmițător sintetizat la nivelul creierului. Rolul lui este de a regla temperatura corpului, ciclul somn-veghe și sistemul endocrin. GABA acţionează ca un tranchilizant, asemănător valiumului. Excesul în organism poate provoca probleme severe.
– Glutamatul provoacă dependenţă. Acesta cauzează o poftă pentru alimentele care îl conțin. Poftele duc la un consum mai mare şi la un profit mai crescut pentru producătorii de alimente procesate.

fast food

Care sunt riscurile consumului excesiv de glutamat?

    Efecte directe și spontane ale consumului excesiv de glutamat de sodiu sunt:
        – Suprastimularea celulei nervoase;
        – Provocarea dependenței;
        – Stimularea apetitului;
      – Efect neurotoxic. Persoanelor sensibile le poate produce dureri de cap, greață, slăbiciune, senzații de arsură în antebraț și ceafă, astm, modificări ale ritmului cardiac sau respirație dificilă.
    Riscurile de sănătate care apar cu întârziere de câteva luni sau chiar câțiva ani și care sunt cauzate de consumul excesiv de glutamat de sodiu pot fi: presiune arterială crescută, autism, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, senzaţia de zdrăngănit în ureche, ritm cardiac neregulat sau rapid şi atacuri de cord, disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2, leziuni ale retinei şi o agravare a situaţiei la persoanele cu o concentraţie scăzută a zahărului din sânge.


Reglementări actuale industriale pentru glutamat

    Momentan, standardul global pentru alimentele procesate este Codex Alimentarius. Acesta clasifică glutamatul ca şi GRAS (Generally Recognised As Safe - Recunoscut în mod general ca fiind sigur). În ultimii ani, s-au făcut demersuri pentru a categoriza glutamatul ca și un "înlocuitor sigur pentru sare". Conform acestui cod alimentar, glutamatul poate fi adăugat la orice, nefiind reglementate sursele de sinteză sau cantitatea în care se folosește în alimente. 
     Întrebarea este ce alimente trebuie să evităm? Lista acestor alimente este copleşitoare. Este suficient să spunem că, în primul rând, trebuie evitate produsele fast-food. Acestea sunt cele care încalcă cel mai mult utilizarea glutamatului. Pe lângă alimentele de tip fast food, sunt bine de evitat și cele pe eticheta cărora e listat glutamatul (sau pseudonimele sale) ca și ingredient.


efecte msg

Concluzie

    Glutamatul de sodiu e o substață naturală ce se găsește în organismul nostru și este absolut necesar pentru sănătatea noastră. Țin să precizez încă o dată: problema adevărată nu e cu glutamatul în sine ci de fapt cu cantitatea de glutamat consumată de-a lungul zilei. Acesta se găsește aproape în orice aliment procesat și putem face foarte ușor exces de această substanță. Așa că, eu vă recomand să consumați cât mai multe fructe și legume și să reduceți cât mai mult posibil consumul de fast food-uri și alimente procesate, mai ales cele despre care se știe că au glutamat adăugat (e listat la ingredientele produsului). Țineți minte că sursele naturale de glutamat sunt cele mai bune, deoarece acestea conțin exact cantitatea necesară pentru organism, fiind imposibilă dozarea excesivă.

    Până data viitoare, sănătate multă vă doresc!





V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley